Piškotki

Kaj so in zakaj jih uporabljamo

Kaj so piškotki

Piškotek je kratko besedilo, ki ga spletna stran ob vašem obisku pošlje brskalniku. Tako vas spletna stran prepozna, si z njim zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne strani. Brskanje po naši spletni strani je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.

Zakaj naša stran uporablja piškotke

Piškotki so pomembno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogi za uporabo piškotkov izhajajo iz njihovih lastnosti (ena izmed njih je shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. S pomočjo piškotkov lahko upravljavec spletne strani oceni učinkovitost zasnove svoje spletne strani.

Katere piškotke uporabljamo

  • Nujno potrebni piškotki: ti piškotki so ključnega pomena, saj omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo funkcij spletne strani oz. nudijo zahtevano storitev. Za uporabo teh piškotkov Grafika Soča ne potrebuje dovoljenja uporabnika, zato se na napravo vedno namestijo. Nastavijo se, ko uporabnik opravi kakršno koli interakcijo s spletno stranjo.
  • Piškotki spletne analitike: ti piškotki Mladinski knjigi pomagajo razumeti, kako uporabniki uporabljajo spletne strani. Z njihovo pomočjo Mladinska knjiga izboljšuje uporabniško izkušnjo in ugotavlja zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke Mladinska knjiga uporablja le, če uporabnik s tem soglaša.

Nujno potrebni piškotki

Ime piškotka: CONSENT
Storitev: gstatic.com
Čas hrambe piškotka: 10 let
Upravitelj: Google
Opis piškotka: Gstatic.com je domena brez piškotkov za dostavo statične vsebine (JavaScript kode, slik in CSS-ja) na drugo domeno, z namenom zmanjšanja uporabe pasovne širine in povečanja zmogljivosti omrežja.

Ime piškotka: NID
Storitev: gstatic.com
Čas hrambe piškotka: 6 mesecev
Upravitelj: Google
Opis piškotka: Google s pomočjo piškotka NID shrani informacije in nastavitve uporabnika z namenom nudenja prilagojenih storitev pri uporabi Google zemljevidov.

Piškotki spletne analitike

Ime piškotka: _gid
Storitev: Google Analytics
Čas hrambe piškotka: 1 dan
Upravitelj: Google
Opis piškotka: Spletna analitika s pomočjo programa Google Universal Analytics. Piškotek, se uporablja za grupiranje obnašanja uporabnikov za vsakega uporabnika. https://policies.google.com/

Ime piškotka: _ga
Storitev: Google Analytics
Čas hrambe piškotka: 2 leti
Upravitelj: Google
Opis piškotka: Spletna analitika s pomočjo programa Google Universal Analytics. Piškotek, ki se uporablja za sledenje obiskovalcem. Google Analytics identificira uporabnike z edinstvenim identifikatorjem imenovanim “client id”. Ta id je skupaj z drugimi parametri shranjen v _ga piškotku.

Ime piškotka: _gat
Storitev: Google Analytics
Čas hrambe piškotka: 10 minut
Upravitelj: Google
Opis piškotka: Ta piškotek se uporablja za nadzor pogostosti zahtevkov v storitvi Google Analytics za povečanje učinkovitosti omrežnih klicev.

Spremeni nastavitve piškotkov

S klikom na spodnji gumb lahko spremenite nastavitve zasebnosti

Spremeni nastavitve